Vad gör vi

 

 

 

 

HUMANA Second Hand är en del av HUMANA Sverige, www.humanasverige.se , som tillhör det internationella nätverket HUMANA People to People. Nätverket består av 32 fristående organisationer och agerar i 43 länder www.humana.org

HUMANA Sverige samlar in ca 3000 ton kläder/år via containers som är utplacerade i hela landet. Kläderna sorteras vid någon av nätverkets närliggande sorterings-centraler i Europa, efter målgrupp och önskemål, och säljs i någon av våra butiker HUMANA Second Hand.

Så vad händer med vinsten, efter kostnader för insamling och försäljning?

HUMANA Sverige skänkte under 2015 ca 500 000kr fördelat på tre projekt, i drift av vår samarbetspartner DAPP Zimbabwe, HOPE Bindura, HOPE Harare och Ponesai Vanhu Technical College.

HUMANA Sverige sände under 2015 drygt 120 ton insamlade kläder till samarbetspartners i ADPP Angola och DAPP Malawi, för att via egna butiker generera intäkter till projekten eller som försörjningsstöd till privata aktörer.

Men vaddå, säljer ni kläderna i Afrika?

Japp. HUMANA Sveriges donation på 120 ton second hand kan översättas till ett värde av 66.000kr som bidrar direkt till projektens verksamhet.

Jaha, hur ser den försäljningen ut då?

 

 

JAIME QUINTAL

 

 

Jaime Quintal har sålt secondhandkläder på Chimiomarknaden i Mocambique i 15 år.

Denna 35-åring och fembarnsfar köper två 450kg säckar med secondhandkläder varje vecka av DAPP Mocambique för att sälja på den lokala marknaden i staden.

Genomsyrad av entreprenörsanda, möjliggör hans karriärval hans och hans familj försörjning och han är en respekterad medlem i samhället.

"Min hemlighet är att, när varje ny säck kommer, sänder jag ett meddelande till mina stamkunder så att de vet när de kan göra nya fynd. Sen sprider de nyheterna till sina familjer och vänner. På det här sättet behöver jag aldrig sakna kunder."

Jamie är väl insatt i vad hans målgrupp önskar i förhållande till smak och behov. När han slutade grundskolan, tvingades han lämna fortsatt utbildning för att hjälpa till att försörja sin familj med att arbeta med jordbruksarbete.

Han vet att hans kunder önskar god kvalitet men till ett lågt pris, och gärna med

starka färger.

"Mina kunder är fattiga, precis som jag, och när jag arbetade med jordbruk drömde jag om att finna en väg ut och en möjlighet till en bättre framtid för mig och min familj."

Som en sann entreprenör slog Jaime slag i saken och köpte sin första säck från ADPP Mocambique 2000 och startade sin verksamhet. Under årens lopp har hans fasta inkomst skapat möjlighet för honom att sända samtliga barn till skolan, köpa en bit land och bygga ett cementhus till sig och sin familj.

HUMANA Second Hand Sverige © All Rights Reserved